Word donateur

Stichting Wilhelminapark

Over het park

boom
Bomen: ruim 1.000
boom
Boomsoorten: 120
egel
Zoogdieren: 6
gaai
Soorten vogels: 50

Geschiedenis van het park

Een groot park als het Wilhelminapark, midden in de stad: dat vinden we nu heel normaal, maar dat is niet altijd zo geweest. Tot in de negentiende eeuw was er nauwelijks openbaar groen te vinden in Utrecht.

 

In de steeds drukker wordende stad werd daarom 125 jaar geleden het Wilhelminapark aangelegd, op wat toen nog een ruig tuindersgebied was. Broodnodig om de bewoners van Utrecht een frisse neus te kunnen bieden. Sinds 2002 is het Wilhelminapark een rijksmonument. De bebouwing is sinds 2013 aangewezen als beschermd stadsgezicht

deel van het wilhelminapark

Gebruik van het park

De laatste jaren heeft het gebruik van het park een vlucht genomen. Het park wordt op allerlei manieren gebruikt. Mensen komen er nog steeds om te wandelen (ook met honden) en er wordt veel gesport: hardlopen, boksen en bootcampen bijvoorbeeld. Jong en oud weet het park te vinden om te spelen, lezen of chillen op de ligweide.


Maar niet alleen voor de menselijke bewoners van Utrecht is het Wilhelminapark een belangrijke plek. Er leven meer dan 1.000 bomen en tientallen soorten vogels, en je kunt er ook egels, eekhoorns en vleermuizen tegenkomen.

deel van het wilhelminapark

Toekomst van het park

Het Wilhelminapark is een monument, dat we ook in de toekomst willen behouden. Daarvoor is het belangrijk om een balans te vinden tussen het steeds intensievere gebruik van het park en de draagkracht van de natuur. Want niet álles kan in het park.


Samen met bewoners én de gemeente kijkt Stichting Wilhelminapark vooruit: hoe ziet het park van de toekomst eruit? Deze ideeën zijn gebundeld in onze beleidsvisie 2023.

deel van het wilhelminapark